Szájsebészet

Foggyökerek eltávolítása

A foggyökér eltávolítható gyökérfogóval, alsó gyökerek esetében emelővel, valamint műtéti úton. A gyökér helyzete nagy mértékben meghatározója az eltávolítás érdekében alkalmazott eszközöknek, ha ugyanis kifejezetten kiáll az alveolusból, megragadható gyökérfogóval. Amennyiben a gyökér szilárd és egy szintben van az alveolus széleivel, eltávolíthatjuk fogóval, vagy alsó fogat emelővel. A fogmeder szintje alatt mélyen elhelyezkedő gyökeret csak emelővel, vagy inkább műtéti úton lehet eltávolítani.

Bölcsességfog műtéti eltávolítása

A bölcsességfogak eltávolítása az esetek nagy részében műtéti beavatkozást igényel, ezért szerencsés, ha azt szájsebész szakorvos végzi el.

Gyökércsúcs rezekció

Ezen beavatkozás a fogak megtartását célzó sebészi eljárás, a gyökércsúcs körül kialakult gyulladás vagy cysta eltávolítása a gyökér végével együtt. Előfeltétele a fog végleges gyökértöméssel való ellátása. Gyakran előfordul, hogy röntgenfelvétel készítés alkalmával véletlenül derül fény cysta kialakulására egy régen gyökérkezelt fog gyökércsúcs körül. A műtét elvégzésével a foggyökér hossza picit megrövidül, így egy csökkentett teherbírású fog keletkezik, amely a csontgyógyulást követően stabilizálódik és még évekig, évtizedekig az egészséges fogazat része maradhat. Lehetséges-e a gyökércsúcs rezekció elkerülése? A foggyökér körül kialakult gyulladás esetében igen. Ilyen esetben először elvégezzük a fog gyökérkezelését. Klinikailag tökéletes gyökértömés elvégzése után várunk 6 hónapot és egy röntgenfelvétellel ellenőrizzük a gyökércsúcs körüli elváltozást. Amennyiben a folyamat továbbra is fennáll, akkor végezzük el a műtétet.

Implantáció

Az implantáció a hagyományos fogpótlásokat kiegészítő több évtizede jól működő fogászati eljárás, melynek lényege az állcsontba beültetett műgyökér (=implantátum). Az implantátum anyaga általában titán, mely tejesen szövetbarát, megfelelő gyógyulás után rögzül a csontban. A beültetett implantátum semmiféle rosszindulatú elváltozást nem okoz. Az ICX-Templant implantátum csavar egy német gyártmányú termék, mely az implantátumok közül az egyik legnevesebb. Becsontosodása 95% körül van, optimális cilinderes formája és dupla önmetsző menete primer stabilitást biztosít már a becsavaráskor. Ez azt jelenti, hogy önmagát csavarja be a csontba, így már eleve nem mozgatható, stabilan áll a csontban, rögtön a műtétet követően sem távolítható el az implantátum csavar. A betekeréskor keletkező csontforgács számára is biztosítanak holt teret, a cilinder oldalában egy vájat található, mely arra szolgál, hogy ezt a csont forgácsot összegyűjtse, és a továbbiakban hasznosítsa a becsontosodás során. A cilinder alakú implantátum csavart egy első sebészi műtét alkalmával helyezzük be, előzetes labor vizsgálatok és fogászati mérések, tervezések után. A tervezés folyamán kiválasztjuk a megfelelő méretű ICX-Templant implantátum csavart, melynek vastagsága és hossza is számít, a csonttábla méreteitől függ, amelybe behelyezzük a csavart. A műtétnek adott menete van, előkészítjük az üreget, megfelelő fúrókkal feltágítjuk: implantátum méretétől függően betekerjük. Az implantátum csavar titánból készül általában, melyről kimutatták, hogy biokompatibilis anyag, vagyis a szervezet sajátjának ismeri fel, és befogadja, nem löki ki. Implantátum csavar oldalain speciális maratással kialakított mikroszkopikus kesztyűujjszerű bemélyedések vannak, melybe benő a csontosodás alkalmával a csont, biztosítva az implantátum stabilitását az évek során, a biztos rágást. Az implantátum csavart 3 hónapra teljesen bezárjuk, az ínylebenyt felette bevarrjuk, hogy baktérium mentes környezetben tudjon gyógyulni. Amennyiben az implantáció mellett csontpótlásra is sor kerül, ez a gyógyulási idő 4-6 hónapot vesz igénybe.

SMART Guide implantáció

Számítógépes műtéti tervezés és navigált implantáció. Precíz és biztonságos kezelés a lehető legkevesebb kellemetlenséggel. Sikeres implantációs fogpótlás titka A fogorvosi szakma egyértelmű álláspontja szerint az implantátum beültetés sikerességének egyik legmeghatározóbb tényezője, az implantátum pozíciója. Az implantátum pozícionálása egy kényesen precíz művelet, amire az orvosnak van a legnagyobb hatása. A beavatkozás során rendkívül fontos, hogy esztétikailag és anatómiailag helyes pozícióba kerüljön az implantátum, és ennek megfelelően történjen meg a csontos gyógyulás. Hogyan valósul ez meg? A legfejlettebb megoldás a hiányzó fogak pótlására Az implantációs beavatkozások többsége, eddig hagyományos módon, röntgenfelvétel alapján és szabadkézzel történt. A szabadkézi beültetés a fogorvos kiemelkedő szakértelme ellenére is, csak ritkán éri el a kívánt pontosságot, mindezt ráadásul magasabb kockázatok mellett. A SMART Guide egy olyan forradalmi újdonságokat tartalmazó digitális technológia, amely lehetővé teszi a kezelő orvos számára a tökéletes tervezést, és pozícionálást. A fogorvos számítógépen, nyugodt körülmények között tervezi meg a beavatkozást, a páciensről készült 3 dimenziós felvételen. Navigált implantáció Az esztétikai és anatómiai szempontból is optimális terv alapján, a páciens számára egyedileg gyártott műtéti segédeszköz gondoskodik arról, hogy az implantátum a tökéletes pozícióba kerüljön.

A SMART GUIDE technológia előnyei

 • Legkorszerűbb diagnosztika A legmagasabb minőségű 3 dimenziós diagnosztika előzi meg a kezelést.
 • Kockázatok minimalizálása Precíz tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően elkerülhetőek a hagyományos implantáció nem kívánt kockázatai, és szövődményei.
 • Rövidebb műtéti idő A lehető legfejlettebb előkészületeknek és az egyedi műtéti segédeszköznek köszönhetően, a beavatkozás ideje a töredékére csökkenthető.
 • Kevesebb kellemetlenség és fájdalom Szemben a hagyományos, szabadkézzel végzett implantációval, megadja a lehetőségét, hogy minimális sebejtés mellett történjen a kezelés. Ennek köszönhetően sokszor nincs szükség varratokra és jelentősen csökken a fájdalomérzet.
 • Elkerülhető kiegészítő beavatkozások A meglévő anatómiai adottságok maximális kihasználásának köszönhetően, sok esetben elkerülhetőek a költséges és kellemetlen kiegészítő műtétek.

Összességében elmondható, hogy a SMART Guide technológiájának köszönhetően az implantáció precíz, kiszámítható és biztonságos, ráadásul minimalizálja a beavatkozással járó kellemetlenségeket.

Egy implantációs kezelés folyamata a SMART Guide rendszerrel:

 1. Orvosi konzultáció Fogorvosa tájékoztatja Önt a kezelés és a SMART Guide részleteiről.
 2. 3 dimenziós diagnosztika A csontszövet és lágyrészek feltérképezése céljából, CT felvétel készül a foghiány területéről. A felvétel elkészítése teljesen fájdalommentes, és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.
 3. Számítógépes műtéti tervezés A CT felvétel alapján fogorvosa nyugodt körülmények között, számítógépen megtervezi az implantációs beavatkozást. A tervező programnak köszönhetően tökéletesen lehet modellezni az implantátumok elhelyezkedését és optimális méretét, figyelembe véve a rendelkezésre álló csont mennyiséget és minőséget, valamint az idegcsatornák és az arcüregek elhelyezkedését.
 4. Implantációs beavatkozás A műtéti terv alapján készült egyedi műtéti segédeszköz – implantációs sablon – segítségével megtörténik a beavatkozás. Az implantációs sablon használata biztosítja, hogy az implantátumok tökéletesen a tervezett helyükre kerüljenek, és, hogy Önnek a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a kezelés.
 5. Kész fogpótlás Az optimális pozícióba beültetett implantátumra fogorvosa elkészíti a lehető legideálisabb fogpótlást.

Csontpótlás

Abban az esetben, ha nincs elegendő csont, lehet a hiányzó csontot csontpótló anyag révén kiegészíteni. Ez a beavatkozás lehet az implantációval egyidejű, vagy az implantáció előtt 6-8 hónappal. Itt döntő a csonthiány mértéke.

Arcüreg elevációja

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, de természetesen – az Ön óhajának megfelelően – altatásban is végezhető. Érzéstelenítést követően metszéseket ejtünk az ínyben, lebenyt készítünk. Ezen keresztül láthatóvá válik a csont, amelyben speciális műszerek segítségével ablakszerű nyílást hozunk létre. A csont belső felszínét az arcüreget borító nyálkahártya fedi. Néhány milliméternyit feljebb emeljük a csontablakot, amivel együtt az arcüreg nyálkahártyája is emelkedik. Az így keletkezett résbe kell behelyezni a csontpótló anyagot. Ez az anyag az arcüreg irányába növeli meg a csont vastagságát. Abban az esetben, ha kisebb a csontsorvadás, egy ülésben elvégezhető a csontpótló beültetése valamint az implantátum behelyezése. A csontpótló valamint az implantátum szervülése (összeépülése a szervezettel) egyszerre történik. Az ún. kétlépcsős technikát akkor alkalmazzuk, ha jelentős sorvadást tapasztalunk. Első ülésben elvégezzük az arcüreg nyálkahártyájának megemelését, majd a csontregenerációt követően behelyezzük az implantátumokat. A csontregeneráció 6-8 hónapot vesz igénybe.

Esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászat egyre kevesebb fémet használ. A tömések anyaga ma már porcelán vagy műgyanta bázisú anyag, melyekből a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól funkcionáló tömés készíthető.

Esztétikus fotopolimerizációs tömések

A sérült, szuvas vagy zománc-hibás fogak helyreállításához rendelkezésre álló legkorszerűbb tömőanyag a foto polimerizációs (fényre kötő tömőanyagok hatodik generációját képező) totál bonding rendszerű tömés, melynek segítségével megvalósítható a tökéletes mechanikai és esztétikai hatás. Minden eddigi fogtömő anyagnak közös hátrányos tulajdonsága volt, hogy a tömést az üregben mechanikailag kellett rögzíteni. Nem volt elég csak a szuvas foganyag eltávolítása, hanem az ép foganyagból is többet vagy kevesebbet el kellett fúrnia a fogorvosnak a tömés elhorgonyzása érdekében. A totál bonding tömőanyagnál viszont olyan erős kémiai kötést sikerült létrehozni a tömés és a fog valamennyi anyaga között, hogy a fúrás alkalmával az ép foganyag feláldozására (mechanikai rögzítésre) nincs szükség.

Kerámia héjak

Ez a kezelésmód a fokozott esztétikai igényeket elégíti ki. Látványos eredményeket érhetünk el az elszíneződött, formailag kifogásolható elülső fogak esetén porcelán héjak (kerámia héjak) készítésével. A porcelán héj a frontfogak látható felszínét borító vékony kerámia réteg, segítségével ezek a szépséghibák orvosolhatók. Nagy előnye, hogy fogbarát megoldás, mivel az előkészítés során a fogorvosnak sokkal kevesebbet kell lecsiszolnia a fogból, mint a hagyományos koronakészítés esetén, csupán a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség és így színben és formában tökéletesen élethű helyreállítás érhető el. Kontraindikált többszörösen tömött fogak esetén.

Porcelán leplezésű arany inlay

Hasonlóan a kerámia leplezésű fémkoronához, az arany inlay-be építve készül kerámiából a leplezés. Látható marad mindig egy vékony arany szél a kerámia felszín körül, mely kihangsúlyozza az arany-kerámia inlay esztétikumát.

Gradia / Nexco esztétikus inlay

Gradia / Nexco anyag egy módosított porcelán kerámia, melynek keménysége és rugalmassága nagyon közel áll a zománc hasonló tulajdonságaihoz, így hasonló módon is viselkedik. Esztétikája tökéletesre sikerülhet, tekintve, hogy az anyag fogszínűre festhető. Gradia / Nexco esztétikus módosított kerámia betét hátrányaként említhető az arany és a galván betéttel szemben, hogy hagyhat apró, mikroszkopikus réseket az üreg és a fog között, melyet a ragasztó anyag tölt majd ki, viszont, ha nincs megfelelően és rendszeresen tisztítva, alászuvasodhat. Az esztétikus módosított kerámia betét előnye az öntött arany/galván-kerámia betétekkel szemben viszont az, hogy esztétikusak, ugyanolyan fogszínűek, ezért nem vehetők észre nevetés, beszélgetés közben, ami nem elhanyagolható szempont a természetes mosolyt pártoló pácienseink számára.

Arany inlay

Arany, a leggyakrabban használt anyag inlay készítéséhez a hátsó régióban. Az arany inlay a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkezik: az arany az összes anyag közül a legjobban megmunkálható, mindenekelőtt fontos ez a szélzárás – átmenet inlay és fog között – pontos kivitelezése érdekében. Általánosságban az arany számít a test által leginkább elfogadott anyagnak. Az aranyból készült inlay-k ellenállnak a legnagyobb rágónyomásnak, mely a hátsó fogakat terheli. Hosszú élettartamúak, akár 10-15 évig hordhatók. Minden páciens számára, aki különlegesen tartós és stabil tömést szeretne, ezért az arany inlay a legtökéletesebb alternatíva.

Gyökérkezelt fogak fehérítése

A gyökérkezelt fogak idővel csúnyán elszíneződhetnek. Ezeket a fogakat kívülről és belülről is fehéríteni kell. Ilyenkor a régi fedőtömést eltávolítjuk és a fog belsejébe egy intenzív hatású speciális fényre aktiválódó fehérítő gélt juttatunk. Makacs elszíneződések esetén néha több ülés is szükséges.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés során kitisztítjuk, fertőtlenítjük a gyökér belső üregrendszerét, majd a gyökeret betömve megakadályozzuk, hogy oda újra baktériumok kerülhessenek. Gyökérkezelés leggyakrabban akkor válik szükségessé, ha a fogbél valamilyen okból baktériumok által fertőzötté válik.

 • A fogszuvasodást okozó baktériumok ilyenkor a fog kemény szöveteiben olyan mélyre terjednek, hogy elérik a fogbél üregét, ahol a fog vérellátását és beidegzését biztosító erek és idegek találhatóak.
 • A fog fertőzése létrejöhet baleset révén is, amennyiben letörik a fog és ennek következtében fertőződik a fogbél baktériumokkal.
 • A fog fertőződhet a fogágy felől is, ennek hátterében fogágybetegség áll. Ebben az esetben a gyökérkezelést parodontológia ( fogyágybetegség )kezeléssel kell kiegészíteni.

A fogbél gyulladása kialakulhat fájdalommal, de sok esetben tünetmentesen, fájdalom nélkül hal el a fog. A gyulladás a fogbélen keresztül a foggyökér körüli területekre a csont szerkezetébe is tovább terjedhet. Gyökérkezelés során fájdalommentesen, akár speciális érzéstelenítési technikát alkalmazva távolítjuk el a fogbél üreg tartalmát. A gyökérkezelés sikerességénél lényeges szempont a fog üregrendszerének megfelelő mechanikai és kémiai tisztítása. Ezen folyamat sok esetben akár 1-1,5órát is igénybe vehet. A kezelést gépi és kézi speciális, igen flexibilis Nikkel-Titán ötvözetű úgynevezett gyökértűkkel végezzük. A foggyökér hosszának megállapítása elengedhetetlen a kezelés során. Ezt röntgennel és egy speciális eszköz, az úgynevezett apexlokátor segítségével készítjük. A megfelelő tisztítást követően a fogba gyógyszeres gyökértömés kerül. Végleges gyökértömésre panaszmentes állapotban, a következő kezelés során kerülhet sor. Fontos tudni: Gyökérkezelés során a fog kemény szöveteinek nagy része eltávolításra kerül. Ezért és a korábbi traumáknak (szuvasság, tömések) köszönhetően a fog gyakran meggyengül. A meggyengült fog törésének elkerülése miatt a legtöbb esetben szükséges a fogra koronát készíteni. Ezzel biztosítható, hogy erős, hosszú távon jól működő, megfelelő rágóerővel bíró egészséges –gyökérkezelt fog váljon a meggyengült szerkezetből.

Röntgendiagnosztika

A készülék automatikusan, egyénre szabott beállításokkal, rövid besugárzási idővel, nagyfrekvenciás technológiája révén alacsony sugárdózissal készít digitális felvételeket. Mindez biztonságos, alacsony sugárterheléssel járó diagnosztikai eljárást eredményez. Intraoralis röntgenfelvételt készítünk egy vagy két fogról a diagnózis megerősítésére, gyökértömések előtt a gyökércsatornák hosszának bemérése érdekében, fogszuvasodás kizárása vagy igazolása érdekében.

OPT

A panoráma (teljes nevén: orthopantomgraphia, OP vagy OPT) röntgenkép felvételein az állkapocscsontot, a fogak elhelyezkedését, továbbá a mandibuláris ízület képeit láthatjuk. A sugárforrás pontról pontra végigjárja az állcsontokat a vizsgálandó személy feje körül. Ez a felvétel a leggyakrabban és a legáltalánosabban használt kép. A régebbi fogászati röntgenképeken mindössze 1-2 fog állapotáról tudtak véleményt mondani, míg a panoráma röntgen az egész fogsor állapotát megmutatja, amely manapság nélkülözhetetlen a szájsebészeti beavatkozásoknál, a fogszabályozásnál, a fog implantációjánál, valamint a góckutatásnál. A felvétel készülhet hagyományosan röntgen filmre, vagy digitális módszerrel is.

Mikor készül panorámaröntgen-felvétel?
 • Első vizsgálat során minden páciens esetében készül, hogy a szabad szemmel nem látható problémákat is feltárhassuk, valamint megfelelő képet kapjunk pácienseink fogazati állapotáról.
 • Nélkülözhetetlen az implantáció tervezésekor,
 • Kontroll panorámaröntgen-felvétel készítése az esetleges műtétek után (pl.: implantáció)
 • Fogszabályozás tervezésekor, vagy eredmény ellenőrzése során
 • TMI panaszok esetében (állkapocs-ízületi panasz)

Rögzített fogpótlások

Kerámia Leplezésű koronák, hidak

Koronát alkalmazunk abban az esetben, ha a fog nagymértékben roncsolódott, de az is előfordul, hogy esztétikai okok miatt készíttet valaki koronákat, ha nem elégedett fogai színével, esetleg formájával.

Egy jól elkészített, minőségi és precíz korona, akár 10-15 évig is tartó esztétikus megjelenést eredményez viselőjének. Koronát és hidat különféle anyagokból készíthetünk. Alapja az orvosi felhasználásra alkalmas kobalt-króm bázisú fémötvözet, amely a pótlás szilárdságát biztosítja. Ez a korona belső fele, mely majd közvetlenül fog érintkezni a fogakkal.

Erre a fémvázra, fogászati felhasználásra alkalmas kerámiát, köznapi nyelvén porcelánt égetnek, amely megegyezik a szájban lévő, természetes fogak színével, formájával. A fogpótlás a fém váz révén kellően erős, strapabíró, a porcelán leplezés révén szép.

A fémkerámiából készült korona hatalmas előnye, hogy természetes és esztétikus megoldást jelenthet. A belső, fémváz miatt ezek a koronák sokkal stabilabban és erősebben képesek illeszkedni a fogunkra, mint a sima porcelán koronák. Pedig ezek szinte minden esetben olcsóbbak. A korona teherbíró képessége és keménysége igen jó, strapabíró, ennek köszönhetően megfelelő ápolás mellett hosszú ideig bírja a gyűrődést.

A fémkeráma korona hátránya: Sokak számára igen kedvelt a fémkerámiából készült korona, ám egyetlen hátránya van, aminek senki nem örül. A korona és az ínyünk között ugyanis egy idő után észlelhető lesz egy sötét színű csík, mely Esztétikailag nem túl szép látvány, főleg, ha az első fogakról beszélünk, akkor pedig még inkább, ha a fogíny is visszahúzódik.

Fémmentes cirkónium kerámia koronák és hidak

A cirkónium-oxid korona a fog vállas előkészítését igényli. Ez helyi érzéstelenítésben történik. Az előkészítést követően tökéletesen pontos lenyomatot veszünk a fogairól. Gyakran az előkészítés és a lenyomatvétel jóval több időt vesz igénybe, mint hagyományos fémmentes kerámia korona készítése esetén, de ez az időráfordítás teljes mértékben megtérül, mivel pontosan illeszkedő, tökéletesen esztétikus pótlás készíthető. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol technikusunk elkészíti a pontos gipszmintát. A mintát egy lézer letapogató gép segítségével digitalizálják, ezáltal minimálisra csökkentve a hibalehetőségeket. A laboratóriumban a cirkónium-oxid vázra hagyományos porcelán leplező anyagot rétegeznek az Ön igényeinek megfelelő színben. Az egyes rétegeket égetik, végül a koronát polírozzák. A kész koronát a következő ülésben speciális ragasztó cementtel rögzítjük.A cirkónium-oxid vázas korona elkészüléséig a lecsiszolt fogait ideiglenes koronával látjuk el, így Önt semmilyen esztétikai hátrány nem éri, illetve a zománctól megfosztott fogai védve lesznek a külső (hideg-meleg, kémiai) hatásokkal szemben.

Teljes kerámia koronák, hidak

A teljes kerámia koronák egyáltalán nem tartalmaznak fém vázat. A porcelán korona az esztétikai követelményeknek tökéletesen megfelel, mert színe a fog színével csaknem azonos valamint beborítja a preparált fog minden felszínét. Annak ellenére, hogy teljes kerámia koronát már több, mint 100 évvel ezelőtt is készítettek, alkalmazásuk csak az utóbbi évtizedekben vált rutinszerűvé.Bár a fémkerámia koronák megfelelően előkészítve nagyon esztétikusak, a fémváz miatt nem képesek a beeső fényt átengedni. Ezzel szemben a teljes kerámia koronák a fémváz hiányában a fényt tökéletesen átengedik, sokkal életszerűbbek, a porcelán korona sokkal természetesebbnek hat. Esztétikailag ezek a koronák tökéletesen illeszkednek a természetes fogaihoz (még UV fényben is). A fémváz hiányának egyetlen hátránya, hogy szakítószilárdságuk gyengébb, ám ez a fogak megfelelő preparálásával (csiszolásával) kompenzálható. A teljes kerámia koronák alkalmazásánál a fogat vállas preparálási technikával készítjük elő. Az íny egészsége és a jó lenyomat érdekében a preparáció szélét lehetőség szerint íny felett, de a korona ínyhez közeli részén kell kialakítani. Felső frontfogak esetében elképzelhető, hogy esztétikai okokból íny alatt is preparálunk. Ilyenkor ideális esetben a szél 0,5 mm-re fut a szabad ínyszél alatt. A körkörösen kialakított derékszögű perem (váll) adja meg a borítókorona támaszkodásához szükséges felületet, tulajdonképpen ezen a vállon ül a korona. Így a borítókorona széle nem nyomódik az ínyszél alá, nincs irritáció, az íny védett és egészséges marad.

Implantátumokon elhorgonyzott hidak

Amennyiben egy fogíven belül több fogat is el kell távolítani és a maradó fogakat nem lehet vagy – éppen azok épsége miatt – nem javasolt felhasználni hagyományos híd készítéséhez, úgy több implantátum behelyezésével implantátumokon elhorgonyzott (rögzített) hídpótlás készíthető. Ilyen esetben nem szükséges minden egyes kihúzott fog helyére 1 – 1 implantátumot behelyezni, három, illetve négy foghiány esetén is elegendő lehet kettő darab implantátum, melyekre végül három, vagy négy tagú híd kerül, így pótolva az összes hiányzó fogat. Nem ajánlott maradó fog összekötése implantátummal. A saját fog ugyanis nem csontosan rögzül, hanem milliónyi finom szalagocskán keresztül függeszkedik a fogágyban. Ezzel szemben az implantátumok csontosan rögzülnek, szövettanilag kimutatható, hogy a csontsejtek hozzánőnek a titán implantátumhoz. A két rendszer tehát dinamikailag nem egyforma, így összekötésük sem szerencsés. Az implantátumok behelyezése, gyógyulása és későbbi felépítése ugyanúgy történik, mint mikor egy foghiányt pótolunk. Elvileg teljes foghiány esetén is megoldható a fix fogpótlás – implantátumokon és hidakon keresztül. Természetesen ez nagyban függ a meglevő csontállomány vastagságától, porozitásától. A felső fogívbe minimálisan 6, az alsó fogívbe minimálisan 4 db implantátum behelyezése szükséges a fix fogpótlás (körhíd) elkészítéséhez.

Kivehető fogpótlás

Kivehető fogpótlásnak nevezzük azt a pótlást, amely a maradó fogakhoz és a nyálkahártya csont alapzatához oldható módon rögzül, így a páciens számára is könnyen eltávolítható. A kivehető lemezes fogpótlás a szájban még helyet foglaló fogak függvényében lehet részleges vagy teljes fogpótlás.

Teljes kivehető lemezes fogpótlás

Fogatlan szájba készül. Rögzítettségét tekintve a felső állcsont anatómiai viszonyai, valamint a szájpadlás szívóhatása kedvező feltételeket teremt a fogsor helyben tartására.

Részleges lemezes fogpótlás

A szájban még található fog, amely(ek) nagymértékben megnövelik a fogpótlás stabilitását. A pótlások anyaga fém és műanyag kombinációja, ezért a mindennapi gyakorlatban fémlemezes fogpótlásoknak nevezi őket a szakirodalom. Előnyük, hogy a pótlás vékony, az alaplemez mérete csökkenthető, ezért a megszokási idő jelentősen lerövidül, kevésbé zavarja az ízérzékelést. A fogpótlás a maradó fogakhoz kapcsokkal vagy ún. finommechanikai rögzítő eszközök segítségével vagy teleszkóprendszerekkel kapcsolódhat.

Az utóbbi két esetben mindig kombinált fogpótlás készül, mely áll egy rögzített és egy kivehető részből, ilyenkor a meglévő fogak száma kevés, vagy elhelyezkedésük miatt lehetetlen egy teljesen rögzített híd elkészítése.

Finommechanikai rögzítő eszközök pl. a csúsztatók, a merevítőrudas elhorgonyzások nagyon pontos szerkezetek, amelyeknek egyik részét a fix fogpótláshoz rögzítik, másik részét a kivehető fogpótlásba építik. Ezen eszközök részei úgy illeszkednek egymáshoz, mint kulcs a zárba, ennek köszönhetően jobb rögzítést biztosítanak, és esztétikailag is sokkal kedvezőbbek, mint a kapcsok, mivel szájnyitáskor nem láthatók.

Szájhigéné

Fogkő eltávolítás

A fogágy kezelés alapvető eleme a lepedék és a fogkő eltávolítása. A fog- és gyökérfelszínen lerakódott, mineralizált és nem mineralizált lerakódások - amelyek lehetnek ételmaradékok, bakteriális lepedék, elszíneződések és fogkő - ínygyulladás és fogágybetegség kialakulásához vezetnek.

Az íny felett elhelyezkedő fogkő sárgás színű, eredetét tekintve elmeszesedett lepedék, legnagyobb részben szervetlen kalcium- és foszfátkristályok alkotják. A kristályszerkezet miatt felszíne érdes, amely kedvez a baktériumok megtapadásának, ezáltal gyulladás kialakulásának.

Polírozás és fogkőeltávolítás

A fogkő eltávolítása, a felületek lesimítása és fényesre, csillogóvá polírozása általában az első lépés a további szükséges kezelés(ek) megkezdése előtt. Ezáltal a későbbiekben az ínyvérzés megszűnésével a fogak természetes csillogó színéhez könnyebb az új töméseket, fogpótlásokat elkészíteni!

Fontos, egyéb instrukciók a szájhigénével kapcsolatban

A tudomány mai állása szerint ezekért a betegségekért a páciens szájüregének saját baktériumflórája, a bakteriális lepedék (plakk) felelős. Az esetek szerencsére kis részében a szervezet általános betegségei (pl. cukorbetegség, leukémia stb.) nagyban súlyosbíthatják a gyulladásos folyamatokat. A hibásan elkészített tömések, fogpótlások, a fogak torlódása is hozzájárulhat a fogágy megbetegedéséhez. Bizonyos öröklődő, genetikai tényezők is befolyásolhatják a betegség létrejöttét és súlyosságát.
A fogágy betegség előrehaladottabb formáiban (amit hétköznapi, helytelen szóhasználattal "ínysorvadásnak" hívnak) az íny elválik a fognyaktól, a foggyökér és az íny között kialakuló holttérben, az ún. "tasakban" hatalmas baktérium tömeg található.
A fogágy betegségek megelőzésének alapja a gondos szájápolás, a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat, valamint a fogak megtisztítása a lepedéktől, fogkövektől, melyet fogorvos, vagy a száj-higiénikus (dentálhigénikus) végez. A dohányzás igen nagymértékben hajlamosít a fogágy betegségekre. A fogágybetegség kezelését parodológus szakorvos végzi.
Ínygyulladások kezelése: Az íny gyulladása még hosszú ideig való fennállás esetén sem veszélyezteti a fog rögzítettségét, míg a fog rögzítő rendszerének gyulladása már vissza nem fordítható módon károsítja a fogak stabilitását és rágófunkcióját. Veszélye, hogy hosszú ideig észrevétlen maradhat, mivel fájdalommal nem jár.
Az íny vérzése pl. fogmosáskor lehet az első figyelemfelkeltő jel. A fogágy betegség előrehaladottabb eseteiben a fogak rögzítettsége oly mértékben meggyengülhet, hogy azok fokozott mozgathatósága már az egyén által is észlelhetővé válik. Ekkor azonban a károsodás már az esetek túlnyomó részében igen súlyos és sokszor csak a fogak eltávolítása az egyetlen gyógymód.
Fogágytasakok: Megállapítható, hogy a malnutríciónak, azaz elégtelen tápanyagbevitelnek az egyik legfőbb szájüregi következménye a fogágysorvadás, fogágytasakok, ínyvérzések problémaköre. Ezeknek jelentősége akkor van, ha tudjuk, hogy a krónikusan meglévő, baktériumokat és toxinjaikat tartalmazó fogágytasakok további következményes betegségeket okozhatnak, amelyek már a szervezet egészét súlyosan befolyásolhatják. Ilyen kapcsolat van a szívinfarktus, koraszülés, érelmeszesedés, agyvérzés stb. valamint a fogágytasakok között. Szájüregi rákok előfordulása is jelentősen emelkedik ezen szájüregi tünetek tartós meglétekor.

Gyerek fogászat

Tejfog tömés

A tejfogak szerkezete nem egyezik mag a maradó fogakéval. Jóval nagyobb az idegkamra és vékonyabb a zománcréteg. Így a szuvasodás terjedése sokkal gyorsabb, mint maradó fogak esetében. A panaszok hasonlóak, mint a maradó fogaknál. Hideg, meleg, édes ételek és italok fogyasztásakor jelentkező érzékenység, fájdalom.
fogyasztásakor jelentkező érzékenység, fájdalom. A szuvasodás hátterében a nem megfelelő szájhigiénia és a helytelen táplálkozás áll. A szuvas tejfogak kezelése nagyon fontos, mivel hosszú ideig szájban vannak, illetve az áttörő maradó fogak épsége is függ a szuvas tejfogak jelenlététől.

Barázdazárás

A barázdazárás szerepe az, hogy a szuvasodásra hajlamos fogfelszínt egy védőburokkal lássuk el, ezzel meggátolva a szuvasodás kialakulását és továbbterjedését. A rágófogak rágófelszíne rücskös, barázdázott. Ezekben a barázdákban az ételmaradékok megrekedhetnek, és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását. A barázdazárás során a fogak rágófelszínét kenjük be egy híg, folyékony anyaggal, amely szétfolyik a barázdákban, megkeményedik. A kész barázdazáró anyag 2-3 évig hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól, és folyamatosan fluort bocsájt ki, mely erősíti a fogat. A felnőttek ép rágófogaira is alkalmazható e módszer kissé módosított változatban. A barázdazáró anyagok egyik nagy előnye a fluorleadó képességük. A baktériumok nem tudnak szaporodni bizonyos koncentrációjú fluoros környezetben - ezért a tömésen és annak a közvetlen közelében sem.

Egyéb

Fognyaki érzékenység kezelése

Oka lehet: helytelen fogmosási technika, vagy ha valaki túl erős sörtéjű fogkefét használ.

Fogszorítás

A fognyaki "kopások" leggyakoribb oka. Az éjszakai fogszorítástól sokan szenvednek, azonban csak kevesen tudnak róla. Ez a rossz szokás számtalan egyéb problémát okozhat, mint pl. alvászavar, fejfájás.

Fogágybetegség

Az állandó, krónikus gyulladás miatt a fogat körülölelő kemény és lágyszövetek pusztulása által válik szabaddá a fognyak.

Életkor

Az életkor előre haladtával kis mértékű íny visszahúzódás természetes, azonban ez nagyon csekély mértékű megfelelő szájhigiéné mellett. A fognyaki érzékenység kezelésére kifejlesztettek speciális, érzékenység csökkentő fogkrémeket. Ezeket hosszú időn át szükséges használni, de hatásosak lehetnek. Súlyosabb esetben rendelkezésre állnak olyan speciális "lakkok", melyek átlátszóak és vékony filmszerű rétegben alkalmazva megvédik a szabadon maradt fognyakakat. A szabaddá vált fognyakak könnyebben szuvasodnak, ezért azokat töméssel kell ellátni. A kis és nagy őrlő fogak nyakán megjelenő ék alakú hiányok, a legtöbb esetben a fogak túlterhelésére figyelmeztetnek. Oka általában az éjszakai fogszorítás, mely számtalan további probléma okozója lehet. Amennyiben fogai fokozottan érzékenyek, és a fogak nyaki részén ék alakú hiányokat, kopásokat észlel, forduljon hozzánk, hogy az okot és a megoldást megtaláljuk.

Fogékszerek

A fogékszereket csak fogorvos vagy arra képzett dentálhigiénikus teheti fel, ami egy speciális ragasztási technikával történik. A ragasztott fogékszer teljesen a foghoz kell símuljon - nem állhat el, mert akkor nem tísztítható rendesen.

Harapásemelő sín

állkapocs ízületi problémák megszüntetésére alkalmas eszköz, melynek a vastagsága is meghatározható. Kevésbé szorító, csikorgató egyéneknek, elég a 0.4 mm-es harapásemelő is, itt csak az a lényeg, hogy minimálisan megemeljük a harapást és megnyújtsuk ezáltal az izmokat. A 0.6 és 1 mm vastagságú harapásemelők már erős csikorgatók esetében javallott.  Harapásemelő sín az egyik fogsort teljesen borítja, egy egyéni lenyomat alapján készül el, 1-2 munkanap alatt. Éjszakai harapásemelő sín készíthető azon pácienseinknek is, akiknek több szóló koronát készítettünk. Még akkor is ajánlott hordani, ha nem csikorgat az illető: éjszaka álmunkban olyan erőket vagyunk képesek előidézni, aminek hatására lepattanhat a kerámia.