Dentálhigénia és szájhigiéne

A helytelen vagy elégtelen mértékű száj- és fogápolás éreztetni fogja a hatását. Olykor egy-egy szuvas fogban például vagy rossz leheletben, máskor pedig fogágyi betegségekben. A lehetőségek tárháza sajnos szinte végtelen. Éppen ezért érdemes akár az alapoktól kezdve újra tanulni azt, hogyan és miért kell helyesen ápolni a fogakat, valamint a szájat. Az egészség megőrzésének egyik fontos alappillére az egészséges szájhigiéne. A prevenció fontosságát sokan alábecsülik, holott a fogászati betegségek nagy része elkerülhető lenne félévenkénti fogászati kontrollal és a szájhigiéniánkra való odafigyeléssel. A rendszeres és megfelelő szájhigiéne nemcsak azért fontos, hogy megőrizzük a fogak fehérségét, épségét, jó leheletet, hanem azért is, mert ellenkező esetben komolyabb betegségekkel is szembenézhetünk. Egyfelől a szájhigiéne elhanyagolása fogszuvasodást és fogágybetegséget is okozhat, másfelől pedig egyre több tudományos kutatás jelenik meg, melyek azt bizonyítják, hogy a rossz szájhigiénia és a szívbetegségek, szívinfarktus kialakulása között nem elhanyagolható a kapcsolat. Kutatások szerint egyértelmű összefüggés van a fogágybetegséget okozó baktériumok toxinjainak érfalkárosító hatása, szívinfarktus, stroke és a koraszülés között. A fogágybetegség korai felismerése esetén a folyamat megállítható, kezelhető. A kezelés első lépése a rendszeres szájhigiénés kezelés.

Szeged fogászat fogkő fogkőeltávolítás

Fogkőeltávolítás és polírozás

A komolyabb fogászati problémák elkerülésének legfontosabb alappilére a rendszeres, helyes otthoni szájápolás és a félévenkénti fogászati ellenőrzés és szájhigiénés/dentálhigiénés kezelés. Ezen kezelés során ultrahangos készülék segítségével eltávolítjuk a fogköveket és az elszíneződéseket. Ezután speciális pasztával és kefékkel polírozzuk simára a fogfelszínt. Így a fogak csillogóbbá, élettelivé és világosabbá válnak. Bizonyos esetekben ezt a kezelést kiegészítjük egy speciális, professzionális AirFlow használatával. Ezen készülék víz és finom sókeveréket porlaszt, melynek segítségével a makacs, régi elszíneződéseket képes könnyedén, kíméletesen eltávolítani, valamint a szűk fogközöket is tökéletesen tisztítani. A szájhigiénés kezelés alatt személyre szabott instrukciókat tanácsokat adunk a helyes otthoni szájápolásról, hogy a lepedék minél kevésbé tapadjon meg a fogaidon:

  • milyen fogkefét érdemes használni
  • milyen fogmosási technikát
  • hogyan kell a fogselmyet használni
  • szükség van-e egyéb kiegészítő dologra: szájvíz, fogközkefe használatára
Bizonyos ételek-italok a fogakon felhalmozódott plakkok által sárgásbarnás, olykor szinte feketés elszíneződést okozhatnak. Ezen elszíneződéseket otthoni szájápolással nem lehet eltávolítani. Elszíneződést okozhat:
  • tannintartalmú italok (például kávé, tea, vörösbor),
  • bizonyos bogyós szörpök,
  • szójaszósz fogyasztása,
  • dohányzás
  • valamint néhány szájöblítőszer használata.
Hogy megőrizhesd ragyogóan fehér mosolyodat, érdemes kicsit jobban odafigyelni arra, mit eszel és iszol, valamint a káros szokásokat is a minimálisra csökkenteni.