Gyermekfogászat

Fontos számunkra, hogy gyermeked első találkozása a fogorvossal ne hagyjon mély, elrettentő nyomot benne. Emiatt az első fogászati kezelésen mi inkább a bizalom kialakítására fókuszálunk. Ilyenkor általában nem is történik hagyományos értelemben vett kezelés, hanem megismerkedünk egymással, a berendezésekkel és az eszközökkel. Így megláthatja „mi is folyik odabenn” - ami belülről nézve, talán már nem is olyan ijesztő. Ezzel, valamint tejfogtömés és barázdazáró kezeléseinkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a fogorvos gyermekednek már egy mindennapos partner és ne „mumus” legyen.

Szeged fájdalommentes gyermekfogászat

Tejfogtömés

Azt biztos te is tudod, hogy a tejfogak szerkezete nem egyezik meg a maradó fogakéval. Például vékonyabb a zománcréteg és jóval nagyobb a felszín alatt megbújó idegkamra is. Emiatt a kicsik fogai könnyebben és gyorsabban szuvasodnak, ráadásul hosszú ideig a szájban vannak. Éppen ezért a szuvas tejfogakat is kezelni kell, hiszen az olyan kellemetlen tünetek, mint amilyen a hideg, a meleg, az édes ételek és italok fogyasztásakor jelentkező érzékenység, illetve súlyosabb esetben egyenesen fájdalom gyermeked életét is megkeserítik. Ráadásul, az áttörő maradó fogak épsége is függ a szuvas tejfogak jelenlététől. Annak érdekében, hogy gyermeked maradó fogai egészségesek legyenek, a szuvas tejfogakat is be kell tömni.

Barázdazárás

A barázdazárás szerepe az, hogy a szuvasodásra hajlamos fogfelszínt egy védőburokkal lássuk el, ezzel meggátolva a szuvasodás kialakulását és tovább terjedését. Ezt az eljárást a frissen előtört maradó-rágófogak felszínén alkalmazzuk, mivel a pici szájban hátul helyezkednek el, így a tisztításuk nehézséget okozhat. A rágófogak rágófelszíne rücskös, barázdázott. Ezekben a barázdákban az ételmaradékok megrekedhetnek, és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását. A barázdazárás során a fogak rágófelszínét kenjük be egy híg, folyékony anyaggal, amely szétfolyik a barázdákban, megkeményedik. A kész barázdazáró anyag 2-3 évig hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól, és folyamatosan fluort bocsájt ki, mely erősíti a fogat. A felnőttek ép rágófogaira is alkalmazható e módszer kissé módosított változatban. A barázdazáró anyagok egyik nagy előnye a fluorleadó képességük. A baktériumok nem tudnak szaporodni bizonyos koncentrációjú fluoros környezetben - ezért a tömésen és annak a közvetlen közelében sem.