Fogpótlások

Elképzelhető, hogy csak 1-2 fogat kell pótolni, de előfordulhat az is, hogy ennél többre, esetleg a teljes fogsor pótlására van szükség. Rögzített, részleges kivehető, teljesen kivehető és implantátumra készülő fogpótlásaink gondoskodnak arról, hogy továbbra se okozzon gondot egy könnyed mosoly vagy egy ízletes vacsora elfogyasztása.

Rögzített fogpótlások

Héj

A héj olyan pótlásféleség, amivel a fog kisebb esztétikai hibái orvosolhatók. Például a fogak közötti rések zárására, a letöredezett metszőélek korrigálására, a korábban tömött és mostanra elsötétedett fogak esztétikai javítására használható. Nagy mértékben romlott, károsodott fogak esetén nem alkalmazható.

Kétféle anyaga lehet:
 • kerámia
 • cirkónium
Mivel a héjat vagy héjakat fogtechnikus készíti el, így színében és formájában is teljesen természetesen fog illeszkedni a fogsorodhoz. Ezen kívül igencsak tartós megoldás, hiszen megfelelő fog- és szájápolási szokások mellett, 8-10 évet is kibírnak – utána viszont valószínűleg cserére szorulnak. A kezelés mindenesetre többfordulós: érzéstelenítést követően a fúróval eltávolítunk mintegy 1 mm vastag foganyagot, majd precíziós lenyomatvételre kerül sor. Erre a héj pontos, precíz illeszkedése miatt van szükség. Ezután kiválasztjuk a héj színét, majd ideiglenes pótlásokat helyezünk fel addig, amíg a fogtechnikus néhány munkanap alatt elkészíti a műalkotásokat. Utána már csak az ideiglenes pótlás eltávolítása és a héj rögzítése van hátra.
Szeged fogorvos műfogsor fogpótlás

Korona

A korona olyan óvó-védő pótlásféle, ami a fog egészét bevonja, körbeöleli. Az egyik legjobb választás erősen megrongálódott, elszíneződött, szuvas fogak pótlására, gyökérkezelt fogak védelmére, híd vagy más kivehető pótlások rögzítésére, törött fogak pótlására, valamint olyan esztétikai hibák korrigálására, mint amilyen például a nagymetsző fogak közötti rés zárása lehet. Ezekből az anyagokból készülhet:

 • cirkónium
 • arany-kerámia
 • hagyományos fém-kerámia
 • fémmentes porcelán
 • műanyag
A koronák strapabíró darabok, hiszen rendeltetésszerű használat – azaz ápolás – mellett akár 10-15 évet is kibírnak, ráadásul anyaguknak és a technikai eljárásnak köszönhetően nem kopik vagy törik meg egykönnyen. Ráadásul, mivel precízen illeszkedik a fogcsonkra, alászuvasodástól sem kell tartanod. Maga az eljárás több napot vesz igénybe, hiszen az érzéstelenítést és a zománcréteg teljes lecsiszolását követő lenyomatvétel, a harapás rögzítése, valamint a korona színének kiválasztása után itt is a fogtechnikus közreműködésére van szükség. Addig, amíg a fogtechnikus elkészül a végleges töméssel, ideiglenes koronát rakunk fel, hogy megvédjük a kezelés alatt álló fogat. Amint elkészült a korona, eltávolítjuk az ideiglenes tömést és felragasztjuk a koronát.

Híd

Olyan rögzített pótlásféleség, ami a pótlandó fogat határoló fogakon kerül rögzítésre. Elnevezése is innen származik, hiszen ez a fajta fogpótlás a hídhoz hasonlóan ível át a pótlandó területen. Remek alternatíva hiányzó fogak pótlására. Négyféle anyagból készülhet:

 • cirkónium
 • arany-kerámia
 • hagymoányos fém-kerámia
 • fémmentes porcelán
Attól a kivételtől eltekintve, hogy híd készítése esetén minimum 2 fog lecsiszolására van szükség, a pótlás elkészítésének menete megegyezik a koronáéval. Gyakorlatilag a híd tartóssága is vetekszik vele, hiszen 10-15 éves intervallummal kalkulálhatsz és csak fogorvos tudja eltávolítani. A híd előnye, hogy a rögzítési technológia okán megakadályozza azt, hogy a szomszédos és szemközti fogak elmozduljanak. Mindemellett pedig természetes hatást és ragyogó mosolyt biztosítanak.

Részleges kivehető fogpótlások

A részleges kivehető fogpótlások akkor alkalmazhatók, ha minimum 1 db saját fog marad a szájban. Erre azért van szükség, mert a részleges kivehető fogpótlások 2 fő részből állnak: van egy rögzített részük, ami mindig a szájban marad és a feladata az, hogy stabilizálja a fogpótlás kivehető részét.

Ez a kivehető rész teszi részleges kivehetővé ezt a fajta fogpótlást. A fogpótlás kivehető része több alkotóelemből áll, aminek az egyik legfontosabb része a fémből vagy műanyagból készülő alaplemez, ami gyakorlatilag egybefogja a protézist. Ehhez kapcsolódik az úgynevezett műíny, amibe a fogak kerülnek, valamint a korábban már elsorvadt nyálkahártya-réteget pótolja.

Ebbe kapcsolódnak bele a már említett műfogak, valamint azok a pótlást például a rágással, harapással szemben is stabilizáló eszközök, amiket elhorgonyzási eszközöknek hívunk. Ezek típusa alapján különböztetjük meg a részleges kivehető fogpótlásokat.

Kapcsos kivehető fogpótlás

Ennél a fogpótlás típusnál a szájban maradó fogakat olyan öntött fémkapcsok veszik körül, amik rögzítik a fogpótlás kivehető részét. Előnye, hogy nemcsak nagyobb foghiányok esetén, de már 1-2 fog hiányakor is remek alternatíva lehet, bár a teleszkópos és csúsztatós fogpótláshoz képest kevésbé stabil megoldás.

Ami talán a hátránya, hogy legalább 4-5 alkalmas megjelenésre kell felkészülni: első alkalommal ugyanis a lenyomatvétel történik meg, majd a második kezelésen ezt megismételjük és emellett rögzítjük a harapást, illetve még a színt is kiválasztjuk.

A harmadik alkalom során kerül sor a próbafogsor bepróbálására. Ebben a stádiumban kényelmetlenség vagy esztétikai szempontok figyelembevételével még változtathatunk a fogak állásán és színén is. A negyedik kezelésen adjuk át neked a fogművet és megtanítunk a használatára, tisztán tartására.

Ötödik alkalomra akkor lehet szükség, ha a használat során túl feszesnek érzed a fogpótlást vagy esetleg törni kezdi valahol az ínyedet. Ilyen esetekben sincs szükség a pánikra, hiszen lazíthatunk a kapcson és polírozással az ínyedre nehezedő nyomást is megszüntethetjük.

Csúsztatós kivehető fogpótlás

Ez olyan híddal kombinált fogpótlás, ami egy, illetve kétoldali sorvégi foghiány esetén alkalmazható. Abban az esetben, ha legalább 3 megtartott frontfogról van szó, mivel a frontfogakra készülő híd két oldalára 1-1 sín kerül elhelyezésre. Ezek a sínek egymással teljesen párhuzamosak, ez garantálja a fogmű tökéletes stabilitását.

A csúsztatós kivehető fogpótlás további előnye, hogy a kapcsos kivehető fogpótlással ellentétben a sínek nem látszódnak, így semmi sem rontja a mosolyod esztétikus látványát. Gyakorlatilag egy rejtett elhorgonyzású eszközről beszélhetünk.

A csúsztatós kivehető fogpótlás elkészítésének első lépése a hídba foglalandó maradó fogak lecsiszolása, majd a lenyomatvétel és a szín kiválasztása következik. A második kezelés során rögzítjük a harapást és bepróbáljuk a vázat, míg a próbafogsort a harmadik kezelés során próbáljuk be.

Ebben a stádiumban kényelmetlenség vagy esztétikai szempontok figyelembevételével még változtathatunk a fogak állásán és színén is. A negyedik kezelésen adjuk át neked a fogművet és megtanítunk a használatára, tisztán tartására.

Ötödik alkalomra akkor lehet szükség, ha a használat során a fogpótlás esetleg törni kezdi valahol az ínyedet. Ilyen esetekben sincs szükség a pánikra, hiszen polírozással megszüntethetjük az ínyedre nehezedő nyomást.

Teleszkópos kivehető fogpótlás

A teleszkópos kivehető fogpótlás alkalmazása igencsak trükkös feltételekhez kötött: minimum 1 db, de maximum 3-4 db maradó fog esetén számíthatunk rá. A trükk az, hogy a maradék fogakra, valamint a teleszkópos fogpótlás kivehető részébe is fémkoronák készülnek. Ezek az úgynevezett primer és secunder koronák, amik egymásba tökéletesen illeszkednek.

Ennek a precíz illeszkedésnek köszönhető a rendkívül jó stabilitás és a fogak esztétikus megjelenése. A teleszkópos kivehető fogpótlás egyik legnagyobb előnye, hogy ha idővel egy-egy fog esetleg pótlásra szorulna, az pótolható, korrigálható akár egy műanyag foggal is.

A teleszkópos kivehető fogpótlás készítésének legelső lépése, hogy az első kezelés alkalmával lecsiszolásra kerülnek azok a maradó fogak, amikre majd a primer koronák kerülnek fel. Ezután a fogmű precíz elkészítéséhez lenyomatokat veszünk és kiválasztjuk a színeket.

A második kezelés során rögzítjük a harapást és bepróbáljuk a fogmű vázát, mégpedig a koronákkal együtt. A harmadik alkalommal kerül sor a próbafogsor bepróbálására. Ebben a stádiumban kényelmetlenség vagy esztétikai szempontok figyelembevételével még változtathatunk a fogak állásán és színén is. A negyedik kezelésen adjuk át neked a fogművet és megtanítunk a használatára, tisztán tartására.

Ötödik alkalomra akkor lehet szükség, ha a használat során a fogpótlás esetleg törni kezdi valahol az ínyedet. Ilyen esetekben sincs szükség a pánikra, hiszen polírozással megszüntethetjük az ínyedre nehezedő nyomást.

Teljes kivehető fogpótlás

Teljes kivehető fogpótlásra abban az esetben van szükség, ha már egyetlen fog sem maradt az állcsontban. Ilyenkor készítünk egy teljes fogsort, vagyis közismert nevén protézist. Ennek anyaga többnyire műanyag, esetleg az alaplemez viselésének komfortosabbá tételére erősíthetjük meg a protézis alaplemezét egy fémhálóval.

A protézis készítése során első alkalommal lenyomatvételre és a szín kiválasztására, valamint más paraméterek megadására kerül sor. A második kezelés során ismét lenyomatvétel következik, ezúttal egy precíziós lenyomatanyaggal és egyéni kanál segítségével. A harmadik kezelés alkalmával rögzítjük a harapást és bepróbáljuk a próbafogsort.

Ebben a stádiumban kényelmetlenség vagy esztétikai szempontok figyelembevételével még változtathatunk a fogak állásán és színén is. A negyedik kezelésen adjuk át neked a fogművet és megtanítunk a használatára, tisztán tartására.

Ötödik alkalomra akkor lehet szükség, ha a használat során a fogpótlás esetleg törni kezdi valahol az ínyedet. Ilyen esetekben sincs szükség a pánikra, hiszen polírozással megszüntethetjük az ínyedre nehezedő nyomást.

Fel kell készülnöd arra, hogy a protézissel újra meg kell tanulnod enni, inni, beszélni és mivel egy teljes fogsort kellett pótolni, a megszokásához is idő kell, főleg a mérete miatt. Mivel műanyagból készül, könnyedén elszaporodhatnak benne a baktériumok, így rendszeres tisztán tartásra, speciális tisztításra van szüksége.

Évek múltán esetleg úgynevezett alábélelésre is szükség lesz, mert az állcsont a fogak kihúzását követően sorvadni kezd majd. Emiatt időről időre veszíteni fog a protézis a stabilitásából. Ahhoz, hogy megakadályozd a mozgékonyságában, vékony műanyag réteggel kell bevonni a protézis alaplemezének az állcsonttal érintkező belső részét.

Implantátumra készülő fogpótlások

Az implantátum az állcsontba beültetett műgyökér, ami az anatómiai gyökerekhez hasonló geometriával rendelkezik, ezáltal azok természetes formáját reprodukálja.

A fogimplantátum ugyanazt a funkciót látja el, mint a saját foggyökér, ezért segítségével egyenként, szakaszonként vagy akár állcsontonként pótolhatóak az elvesztett fogak. A műgyökér átveszi a természetes foggyökér funkcióját azáltal, hogy a csonttal közvetlen kapcsolatot létesít. Segíti a protézisek, a koronák és a hidak megtámasztását, továbbá a kivehető protézis stabilitását is növeli.

Az implantátumra készült koronák és hidak anyaga fémkerámia vagy cirkónium lehet. Ami a rögzítést illeti, a ragasztásos eljárás vagy a csavarral rögzített típus között választhatunk. Ez utóbbi esetben a korona, illetve a híd tetején - azaz a fog rágófelszínén - van egy pici lyuk, ahol a csavar található. A rögzítést követően ezt az apró lyukat töméssel fedjük be, ezzel biztosítva a tökéletes esztétikát.

A kivehető fogsorok bizonyos típusánál az implantátumokat egy „patenthoz” hasonló eszközként alkalmazzuk. Az ínyből kiálló „patent”-re ráhelyezve a fogsor stabilan rögzül.

Implantátumok segítségével megoldható:

 • egy fog pótlása
 • Tobb fog pótlása
 • teljes fogsor pótlása

Egy fog pótlása esetén

Ebben az esetben egy titánium implantátum kerül beültetésre, majd erre a műgyökérre helyezzük fel a koronát.

Több fog pótlása esetén

Jó hír, hogy nem szükséges minden hiányzó fog helyére implantátumot beültetni, így ez valóban praktikus és költséghatékony megoldás. Amennyiben három egymás melletti fog pótlására van szükség, elegendő csupán a két szélső helyére beültetni 1-1 implantátumot, míg középre egy koronát helyezni. Ezzel gyakorlatilag egy háromtagú híd képződik és még az egészséges fogak csiszolását is megspóroljuk.

Teljes fogsor pótlása

4-6 titánium műgyökér segítségével már a teljes alsó és felső fogsor is alátámasztható, stabilizálható. Hogy az egyes esetekben hány darab implantátumra van szükség, az mindig az állkapocscsont sűrűségétől és mennyiségétől függ.

Az implantátumok kivehető fogsorokkal is kombinálhatók, hiszen a protéziseket már implantátumokhoz is csatlakoztathatjuk.

Ennek köszönhetően csökken a fogínyre és az alatta megbújó csontozatra gyakorolt nyomás, a fogak elvesztésével beindult csontpusztulás pedig lelassul. Ezzel a módszerrel egyébként nemcsak a csontot védjük, de azt is megakadályozzuk, hogy rágás vagy beszéd közben elmozduljon a fogsorunk.

Jelenlegi tudásunk alapján az implantátumokra készülő fogpótlások jelentenek akár élethosszig tartó fogpótló alternatívát.

Így gondoskodj az implantátumról

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy bár az implantátumok tökéletesen összeforrtak a csonttal, mégis implantátumvesztéssel nézhetsz szembe. Ennek vagy a gyenge, elhanyagolt szájhigiénia, vagy a túlságosan erős harapási erő az oka.

Annak érdekében, hogy egyetlen implantátumot se veszíts el, két dolgot tehetsz. Először is, ne hanyagold el a szájhigiéniát, hiszen az bakteriális fertőzések kialakulásához vezethet. Moss fogat rendszeresen, használj fogselymet a résekben megbújó ételmaradékok kitisztítására és bizonyos időközönként a fogkőeltávolítást és a féléves fogászati kontrollt is iktasd be.

Másodszor, ha a nagy harapási erő okozza a problémát, akkor vagy a fogcsikorgatás, vagy a fogsor túlzott összeszorítása lesz a vétkes. Ezek kiküszöbölésére remek alternatíva az éjszakai harapásemelő használata.