Szájsebészet

Szájsebészeti, illetve implantológiai beavatkozásra jellemzően akkor van szükség, ha a fogmegtartó kezelések nem hozzák a kívánt eredményt, illetve az elhanyagolt dentál- és szájhigiéne miatt kialakult betegségek már csak fogeltávolítással, a bölcsességfog műtéti eltávolításával, gyökércsúcs eltávolítással vagy implantációval orvosolhatók.

Fogeltávolítás

Vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlenné válik 1-2 fog eltávolítása. Ennek több oka is lehet. Például nagymértékű fogszuvasodás, rosszul gyökérkezelt fog, súlyos gyulladás, esetleg fogszabályozás miatt, de akkor is, ha a fogágybetegség miatt mozogni kezd a fog. Amennyiben végleges fogeltávolításra van szükség, első lépésként mindig helyi érzéstelenítéssel gondoskodunk a fájdalommentességről. Ezt követően vetjük be a különleges emelőnket, aminek köszönhetően minimális szövetsérülés mellett távolítjuk el a fogat. A fogeltávolítást követően a terület ugyan ideig-óráig érzékeny marad, de mindent egybevetve egy gyors és fájdalommentes eljárásról beszélhetünk, aminek a gyógyulási ideje is rövidnek, csupán 2-3 naposnak mondható.

Bölcsességfog műtéti eltávolítása

A bölcsességfog a legutolsó, leghátsó nagyőrlő fog. Ez a fog nagyon gyakran okoz problémát. Mivel nehéz hozzáférni, sokszor a fog megfelelő tisztítása is nehézségekbe ütközik. A nem megfelelő tisztítás miatt begyulladhat és ez a gyulladás ráterjedhet a mellette levő fogakra is. A bölcsességfogak gyakran nem is tudnak teljesen kifejlődni, mivel nincs elég hely az állcsontban vagy a növekedési irányuk nem megfelelő. Ha csak félig tör elő a bölcsességfog, az íny alá étel és baktériumok is bejuthatnak és gyulladást okoznak. Ez erős fájdalommal, duzzanattal, sokszor szájzárral is járhat. A gyulladás ráterjedhet a szomszédos fogakra is. A nehéz tisztítás miatt pedig az állandó lepedék hatására a szomszédos fogakon szuvasság keletkezhet. Ezért nagyon fontos, hogy szükség esetén minél hamarabb eltávolítsuk ezeket a bölcsességfogakat. Az elő nem tört, vagy félig előtört bölcsességfogakat helyi érzéstelenítésben, kisebb műtéttel távolítjuk el. Természetesen a beavatkozás fájdalommentes. A fog felett felvágjuk az ínyt, megfelelő előkészítés és a környező fogak védelme mellett a bölcsességfogat kiemeljük. Ezután az ínyt összevarrjuk. Ezzel segítjük a gyorsabb és gyulladásmentes sebgyógyulást. A varratokat 7-10 nap után távolítjuk el. Amennyiben mind a négy bölcsességfog eltávolítására van szükség, javasoljuk, hogy az két különböző alkalommal történjen. Egy alkalommal az azonos oldali alsó és felső bölcsességfog eltávolítása történik. A másik oldali bölcsességfogak eltávolítását az első oldali sebgyógyulását követően, de legalább két hét eltelte után javasoljuk.

Gyökércsúcs eltávolító műtét

Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy az elhalt fogak gyökércsúcsán – vagy egy rossz gyökérkezelésnek köszönhetően – gyulladás alakul ki. Ezt elég nehéz kiszűrni, mivel sokszor szinte semmilyen tünetet nem produkál, így főként célirányos góckutatással találhatjuk meg a probléma gyökerét. Amennyiben még időben kaptuk el a betegséget, akkor megpróbálkozunk egy gyökérkezeléssel, illetve gyökértöméssel. Azonban, ha ezek a kezelések nem hozzák a várt eredményt, akkor sebészeti úton kell eltávolítani a beteg gyökércsúcsot. Ilyen esetekben első lépés a helyi érzéstelenítés, hogy fájdalommentessé tegyük az eljárást. Ezt követően a gyökércsúcs külső részét megnyitjuk, hogy a csont átfúrása után el tudjuk távolítani a gyökércsúcsot és a jelenleg is gyulladásban lévő szöveteket. Ezután fertőtlenítjük, tisztítjuk a területet, majd varratokkal visszazárjuk. A varratokat az állapottól függően, 5-7 nappal később távolítjuk el, de ezalatt fájdalomcsillapítóval és antibiotikummal segítjük a gyógyulási folyamatod.

Szeged foghúzás szájsebészet fogászat

Implantáció

Az implantáció a hagyományos fogpótlásokat kiegészítő, több évtizede jól működő fogászati eljárás, melynek lényege az állcsontba beültetett műgyökér (=implantátum). A beültetett műgyökér az anatómiai gyökerekhez hasonló geometriával rendelkezik, ezáltal azok természetes formáját reprodukálja. A fogimplantátum ugyanazt a funkciót látja el, mint a saját foggyökér, ezért segítségével egyenként, szakaszonként vagy akár állcsontonként pótolhatóak az elvesztett fogak. A műgyökér átveszi a természetes foggyökér funkcióját azáltal, hogy a csonttal közvetlen kapcsolatot létesít. Segíti a protézisek, a koronák és a hidak megtámasztását, továbbá a kivehető protézis stabilitását is növeli. Emellett normalizálja a csont anyagcsere folyamatait és megakadályozza a fogelvesztéssel járó csontleépülést. Az implantátumok természetes komfortérzetet nyújtanak az egészséges fogak megóvása mellett, és az egyéb pótlások költségeihez képest a különbségek elhanyagolhatóak. ICX implantátumok a prémium elvárásoknak megfelelően kizárólag nagy tisztaságú (99%-os) orvosi titánból készülnek és nem tartalmaznak nehézfémet (mint pl. alumínium, vanádium). A titán implantátum tejesen szövetbarát, megfelelő gyógyulás után rögzül a csontban. A beültetett implantátum semmiféle rosszindulatú elváltozást nem okoz. Az ICX-Templant implantátum csavar egy német gyártmányú termék, mely az implantátumok közül az egyik legnevesebb. Becsontosodása 95% körül van. Az implantátum csavart egy első sebészi műtét alkalmával helyezzük be, előzetes labor vizsgálatok és fogászati mérések, tervezések után. A tervezés folyamán kiválasztjuk a megfelelő méretű ICX-Templant implantátum csavart, melynek vastagsága és hossza is számít, a csont méreteitől függ, amelybe behelyezzük a csavart. A műtétnek adott menete van. Előkészítjük az üreget, majd a megfelelő fúrókkal feltágítjuk és az implantátum méretétől függően betekerjük. Az implantátum csavar titánból készül általában, melyről kimutatták, hogy biokompatibilis anyag, vagyis a szervezet sajátjának ismeri fel, és befogadja, nem löki ki. Implantátum csavar oldalain speciális maratással kialakított mikroszkopikus kesztyűujjszerű bemélyedések vannak, melybe benő a csontosodás alkalmával a csont, biztosítva az implantátum stabilitását az évek során, a biztos rágást. Az implantátum csavart 3 hónapra teljesen bezárjuk, az ínylebenyt felette bevarrjuk, hogy baktérium mentes környezetben tudjon gyógyulni. Amennyiben az implantáció mellett csontpótlásra is sor kerül, ez a gyógyulási idő 4-6 hónapot vesz igénybe.

Csontpótlás

Erre a beavatkozásra akkor van szükség, ha az implantátum beültetéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csontállomány. A különböző mértékű csonthiány pótlására különböző lehetőségek vannak, ennek megtervezése a klinikai vizsgálat és a CT-felvétel alapján történik. Abban az esetben, ha a csonthiány nem nagy mértékű, a csontpótlással egy időben megtörténhet az implantátum beültetése is. Amennyiben első alkalommal csak a csontpótlás végezhető el, az implantátumot a teljes csontgyógyulás, 4-6 hónap elteltével lehet biztonsággal beültetni.

Arcüreg emelése

A felső állcsont oldalsó (rágófogak) területén a foggyökerek felett az arcüreg található. Abban az esetben, ha ezen területre ültetünk be implantátumot és itt nincs kellő magasságú csont, illetve az arcüreg alapja túl közel van a felső állcsont felszínéhez, akkor a csont nagyságának növelését az arcüreg aljának csontpótló anyaggal való megemelésével érhetjük el. A csont belső felszínét az arcüreget borító nyálkahártya fedi, mi pedig ezt a nyálkahártyát emeljük fel a csontpótló anyaggal. Ez az anyag az arcüreg irányába növeli meg a csont vastagságát. Abban az esetben, ha kisebb a csontsorvadás, egy ülésben elvégezhető a csontpótló beültetése, valamint az implantátum behelyezése. A csontpótló és az implantátum szervülése (összeépülése a szervezettel) egyszerre történik. Az ún. kétlépcsős technikát akkor alkalmazzuk, ha jelentős sorvadást tapasztalunk. Első ülésben elvégezzük az arcüreg nyálkahártyájának megemelését, majd a csontregenerációt követően behelyezzük az implantátumokat. A csontregeneráció 6-8 hónapot vesz igénybe.