Fogmegtartó kezelések

Fogmegtartó kezeléseink között olyan kezelésekkel találkozhatsz, melyek célja az, hogy megelőzzük a fogaid elvesztését. A diagnosztika, a tömések és betétek kezelése, a gyökérkezelés, valamint a fogágybetegség gyógyítása mind-mind arra szolgál, hogy életed végéig magadénak tudhasd a saját mosolyod és a saját fogaiddal haraphass bele egy harsogóan friss almába is.

Diagnosztika

A diagnosztika az az eljárás, amivel felmérjük a terepet: vagyis azt, hogy a felvétel készítésének időpontjában milyen állapotban van a fogsorod. Jellemzően képalkotó eljárással egészítjük ki a vizsgálatot: OPT-vel, vagyis panorámaröntgennel.

Szeged fogászat fogmegtartó kezelések

Panorámaröntgen

A panorámaröntgen legnagyobb előnye, hogy megmutatja a teljes képet: nemcsak egy-két fog állapotát tárja elénk, hanem a teljes fogsorét. Emellett az OPT a szabad szemmel nem látható problémákat is megmutatja, éppen ezért nélkülözhetetlen például a tervezési feladatok, góckutatások vagy olyan műtéti eljárások előtt-után, mint amilyen az implantáció is. OPT segítségével egyébként a fogsort érintő betegségeken kívül még az állkapocsízületi problémákra is fény derülhet.

Tömések

Abban az esetben, ha például a fog szuvassága elér egy bizonyos szintet, fogtömésre lesz szükség. Emellett még esztétikai okokból is szükség lehet ezekre a kezelésekre.

Esztétikai Tömés

Esztétikai tömésre fogszuvasodás, fogtörés, fogkopás és a fogak közötti rés zárása esetén van szükséged. Vagy akkor, ha a korábbi tömésedet már cserélni kell. Az esztétikai tömés egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell külön tartást adó üreget kialakítani a fogban, mert ragasztásos technikával történik a felhelyezése. Emellett rendkívül esztétikus látvány, hiszen a hagyományos, sötét színű amalgám tömésekkel ellentétben az esztétikus fogtömés fogszínű. Ráadásul a ragasztásos technikának és a fényre megkötő tulajdonságának köszönhetően azonnal használható is. Az esztétikus tömés felhelyezése úgy történik, hogy mindenekelőtt a szuvasságot kezeljük, illetve eltávolítjuk a régi tömésedet, ha van. Utána kitisztítjuk az üreget, amit aztán bevonunk a ragasztóanyaggal. Erre helyezzük fel több vékony rétegben a tömőanyagot. Ezt követően a kék fénynek lesz dolga, amivel minden egyes réteget megvilágítunk és ezáltal megszilárdítunk. Ezután már csak a tömésen kell elvégeznünk a végső simításokat, például polírozással. Általánosságban véve azonban elmondható, hogy az esztétikus töméseket nem a nagy és mély üregekhez találták ki. Ilyen esetekben a hosszú távú, tartós megoldást inkább a más anyagból készült öntött tömések, illetve betétek ajánlottak.

Fogbetétek / öntött tömések

A fogbetétekkel és öntött tömésekkel orvosolhatók olyan problémák, mint például a régi tömések elszíneződése, érzékennyé válása a hidegre-melegre, vagy a túl nagy és mély üregek ellátása, ha műanyag töméssel már nem lehet helyreállítani a károsodott fogat. Remek alternatívája a régebbi típusú amalgám és kompozit töméseknek, de akár a hidak elhorgonyzásához is alkalmazható. Az anatómiai pontosság érdekében fogtechnikus készíti ezeket a töméstípusokat, többféle méretben.

Ezek:
  • Inlay: a legkisebb kiterjedésű betét, nem éri el a csücsköket.
  • Onlay: ez már egy nagyobb kiterjedésű, a csücsköket elérő betét.
  • Overlay: a legnagyobb kiterjedésű, már a csücskökön is túlnyúló betét / tömés.
Anyagikat tekintve lehetnek:
  • műanyag
  • porcelán / kerámia
  • arany
  • aray - kerámia
  • cirkónium

Bár árukat tekintve költségesebb megoldást jelentenek az esztétikus tömésnél, tartóssága és kopásállósága miatt hosszabb távon alkalmazható megoldás. Ráadásul a személyre szabott, anatómiai kialakításnak köszönhetően tökéletesen illeszkedik az üregbe, így rendkívül precíz záródást tesznek lehetővé a széleknél. Kialakításukhoz pedig nincs szükség a saját foganyag nagymértékű eltávolítására. A kezelés menete természetesen itt is a szuvasság megszüntetésével, valamint, ha van, akkor a régi tömés eltávolításával kezdődik, majd a tömőanyagnak helyet adó speciális üreg kialakításával folytatódik. Kialakítunk egy fényre kötő szigetelő réteget, ami gondoskodik arról, hogy a tömés miatt a fogad ne legyen érzékeny se a hidegre, se a melegre. Amikor készen van az üreg mintát veszünk róla, ami alapján a fogtechnikus elkészíti az adott üregbe pontosan illeszkedő betét. Rendkívül nagy pontosságra van ebben az esetben is szükség, hiszen a tökéletesen záródó betét akadályozza meg, hogy a későbbiekben alászuvasodjon a fogad. Ezután műanyag vagy kerámia betét esetén kiválaszthatod a fogszínt, hogy az új betétek ne üssenek el a többi fog színétől. Arany, illetve arany-kerámia esetén erre nincsen lehetőség, hiszen egyrészt az arany színe adott, másrészt az arany-kerámia verziónál csupán egy vékony aranycsík fog kikandikálni a kerámia fedés alól. Ezt követően ideiglenes tömést helyezünk be az üregbe, hiszen a fogtechnikusnak néhány munkanapra szüksége van ahhoz, hogy elkészítse a betétet. Amint elkészült a betét, kivesszük az ideiglenes tömést, majd beragasztjuk a véglegest. Amennyiben arany öntött tömést választottál, már csak polírozni kell és készen is vagyunk.

Gyökérkezelés

Gyökérkezelésre nagy valószínűséggel akkor van szükséged, ha a fogad már huzamosabb ideje fáj. Ennek hátterében meghúzódhat gyulladt vagy elhalt fogbél némi gyökércsúcs gyulladással kísérve, mélyreható fogszuvasodás, fogtörés, valamilyen ütés vagy más trauma, esetleg cserére szoruló, régi gyökértömés. A gyulladt vagy elhalt fogbél eltávolítását, valamint a gyökércsatornák tisztítását célzó gyökérkezelést helyi érzéstelenítéssel tesszük fájdalommentessé. Első lépésként mindig egy röntgennel kezdünk, hiszen így kapunk pontos képet a gyulladás mértékéről, a fogad állapotáról és a tisztításra/lezárásra váró gyökércsatornák számáról. Ezután eltávolítjuk a fogkoronáról a szuvasságot, majd felnyitjuk a fog belső részét, ahol például az erek és idegek találhatók. Ezt követően megnézzük a gyökércsatornákat, majd kézi és gépi segítséggel megtisztítjuk, ha szükséges formára alakítjuk őket. Ha ezzel készen vagyunk, jöhet is az újabb tisztító öblítés és szárítás, ami csontképzésre serkenti a gyökércsúcs körüli területeket.

Fogágybetegségek kezelése

Talán nem is gondolnád, de a fogágy egy elég összetett „műszer”: nemcsak az ínyből áll, hanem a fogat óvatosan körülvevő csontos mederből és a fogat a mederbe rögzítő icipici rostokból is. Fogágybetegségek esetén a legtöbbször ezen apró „alkatrészek” közül gyullad be valamelyik, vagy előrehaladott betegség során akár a teljes fogágy is. A fogágygyulladást a lepedék okozza, mivel rengeteg káros baktérium található benne. Amikor ez felgyűlik, csak idő kérdése, hogy begyulladjon az ínyed vagy a teljes fogágyad. A fogágygyulladás figyelmeztető jele lehet például a rossz lehelet, fogmosás során a vérző és megduzzadt íny, de súlyosabb esetben az ínyvisszahúzódás, a mozgóvá váló fogak, a fogak mellől csorgó gennyes váladék és a fájdalom is árulkodó jel lehet. Természetesen a fogágybetegségek kezelése is helyi érzéstelenítéssel válik fájdalommentessé, de tény és való, hogy nem egyszeri kezelésről van szó. Mindenesetre a folyamat fogkőeltávolítással és polírozással kezdődik, majd a betegségben érintett fog vagy fogak körül kialakult baktériumtároló tasakok tisztításával. Ami még fontos, hogy ha a fogágygyulladás miatt néhány fog esetleg mozogni kezdett, ne hagyjuk annyiban, mert könnyen elveszíthetjük őket. Erre a helyzetre remek megoldást kínál a fogak sínezése, vagyis stabilizálása. Ennek során egy speciális, színtelen rostot a mozgó fogra, illetve fogakra ragasztunk, majd összekötjük és sínezzük őket a többivel.

Fognyaki érzékenység kezelése

Fognyaki érzékenység általában a helytelen fogmosási technika, illetve a túl erős sörtéjű fogkefe használata miatt alakul ki. Ezeket akár speciális, külön erre a célra kifejlesztett fogkrémekkel is lehet orvosolni, bár ez hosszú időt vesz igénybe. Abban az esetben, ha már a fognyaki érzékenység súlyosabb esetéről van szó – például az életkor előrehaladtával érkező, kis mértékű ínyvisszahúzódásról –, akkor vékony rétegben felvitt speciális, átlátszó lakkokkal tudjuk megvédeni a fognyakat. Amennyiben a fognyak szabadon marad, könnyebben kezd szuvasodni, így érdemes őket töméssel is ellátni.